Practice Quiz for General Genetics
Chapter 2 -- Chromosomes and Cellular Reproduction

Answers are at the bottom of the page. It would be best to answer all the questions before looking at the answers rather than simply memorizing the answers to these questions.

1. After S phase a chromosome exists as
A. a pair of homologous chromosomes
B. a pair of sister chromatids each with its own centromere
C. a pair of homomorphic chromosomes
D. a pair of sister chromatids that share one centromere

2. Division of the nucleus is called
A. karyokinesis
B. plamsokinesis
C. diakinesis
D. cytokinesis

3. During anaphase of mitosis
A. the sister chromatids separate from each other
B. the centromeres replicate
C. the chromosomes replicate
D. the homologous chromosomes separate from each other
E. b & c
F. a & b

4. Synapsis of the homologous chromosomes occurs during
A. anaphase I
B. telophase I
C. prophase I
D. prophase II
E. metaphase II

5. During oogenesis in humans, meiosis is blocked at which stage prior to ovulation?
A. leptonema
B. telophase I
C. diplonema
D. metaphase I

6. The five stages of mitosis in order are:
A. anaphase, telophase, metaphase, prometaphase, prophase
B. prophase, prometaphase, metaphase, anaphase, telophase
C. prometaphase, telophase, anaphase, metaphase, prophase
D. prometaphase, metaphase, anaphase, telophase, prophase

7. During zygonema
A. the synaptonemal complex forms
B. terminalization of the chiasmata occurs
C. the spindle fibers attach to the kinetochores
D. the chiasmata appear

8. The proteinaceous complex that forms between homologous pairs of chromosomes during prophase I is called
A. collagen
B. the synaptonemal complex
C. the chiasma
D. the kinetochore

9. The structure that indicates that crossing-over has occurred is the
A. centromere
B. synaptonemal complex
C. chiasmata
D. kinetochore

10. If an ant has a diploid number of 12 chromosomes, how many chromatids are in a cell during prophase of mitosis?
A. 24
B. 36
C. 12
D. 48
E. 60

11. When a cell begins to prepare for cell division, DNA synthesis occurs in
A. G1 phase
B. S phase
C. G2 phase
D. G0 phase

12. The five stages of prophase I are, in order,
A. leptonema, zygonema, diakinesis, pachynema, diplonema
B. zygonema, leptonema, diakinesis, pachynema, diplonema
C. diakinesis, diplonema, zygonema, pachynema, leptonema
D. leptonema, zygonema, pachynema, diplonema, diakinesis


1.B; 2.A; 3.A; 4.C; 5.C; 6.B; 7.A; 8.B; 9.C; 10.A; 11.B; 12.D

Provide comments to Dwight Moore at dmoore@emporia.edu.
Return to the General Genetics Home Page at Emporia State University.